NOTÍCIES del 2014


Amics del quetx Ciutat Badalona al Saló Nàutic Internacional de Barcelona 2014

L’AAqCB té un estand a l’apartat de marina tradicional, per tal de promoure les seves activitats.

L’Associació Amics del quetx Ciutat Badalona (AAqCB) torna al Saló Nàutic Internacional de Barcelona, que se celebra entre els dies 15 i 19 d’octubre. L’entitat mostrarà les seves activitats al voltant del quetx Ciutat Badalona i en relació a la promoció de la navegació tradicional en un estand situat en el sector de marina tradicional d’aquest saló, que aquest any torna a situar-se al Port Vell de Barcelona i en concret entre els molls d’Espanya i de la Fusta.

Durant el saló, l’AAqCB desenvoluparà un taller de creació de caps, que es desenvoluparà tots els dies a l’àrea de marina tradicional a on estarà instal·lat l’estand de l’entitat. A més a més, dissabte dia 18 d’octubre, a les 18 hores a l’espai de mar del Moll de la Fusta, l’associació presentarà el llibre «Rodamons de la Mar«, de Clare Allcard (Viena Edicions). L’associació ha promogut la traducció al català de l’obra original en anglès en la qual l’autora relata les aventures a bord del Johanne Regina, amb el seu marit, el capità Edward Allcard, durant els primers quatre anys com a propietaris d’aquest vaixell, actualment anomenat Ciutat Badalona i propietat de Marina Badalona.

«Rodamons de la Mar» és doncs la història real però insòlita del Johanne Regina, a través dels seus viatges des del Carib fins a la Mediterrània, passant per la mar Roja, l’oceà Índic, l’Extrem Orient… En aquests viatges Clare i Edward van ser atacats i robats per la màfia, i segrestats i empresonats per la marina comunista del sud del Iemen, que fins i tot els van acusar d’espionatge. El llibre recull també la manera com aquest vaixell, gairebé 40 anys més tard, es converteix en el Ciutat Badalona, el buc escola propietat de Marina Badalona i amb el qual els voluntaris de l’Associació Amics del quetx Ciutat Badalona fan difusió de la navegació tradicional.

Pere Alemany, President de l’AAqCB, durant l’acte de presentació del llibre Rodamons de la Mar.


1a Trobada de velers tradicionals al port de Badalona, amb participació del quetx CB

Clicka sobre la imatge per veure el vídeo de TV3 «Velers antics a Badalona«

Clicka sobre la imatge per veure el vídeo de CUATRO «Encuentro de veleros clásicos en Badalona«

Marina Badalona, l’Ajuntament de Badalona, l’Associació Amics del quetx Ciutat Badalona i BricBarca van organitzar la 1a Trobada de velers tradicionals al Port de Badalona. Es va celebrar el dissabte 13 de setembre i es convidà a tothom que volgués participar amb el seu vaixell tradicional.

La festa va comptar amb la participació de vaixells tan emblemàtics com el Sant Ramon, la Goleta Aran, el Far Barcelona i el quetx Ciutat Badalona.

La jornada arrencà al Moll de Capitania del port de Badalona a les 10 del matí amb la benvinguda i esmorzar per les tripulacions. A dos quarts d’onze se celebrà la reunió de patrons i s’inicià la navegació pel litoral. Cap a les dues del migdia es va fer el dinar. A la tarda es va poder visitar l’exposició de les embarcacions, portes obertes i tallers. 


Estand de l’AAqCB a la Fira del Mar de Badalona

Podeu veure o descarregar el cartell d’activitas clicant damunt de la imatge.

Diumenge 15 de juny, l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Badalona organitza com cada any la Festa del Mar, al Passeig Marítim, al costat del Pont del Petroli.

L’AAqCB hi participa amb un estand per tal de promocionar les nostres activitats.

La Fira, oberta de 10:30 a 14:00 hores, agrupa les més diverses activitats al voltant de la mar per a grans i petits.


Participació del quetx al festival mariner Palamós – Terra de Mar 2014
Podeu veure o descarregar el programa d’activitats clicant damunt de la imatge.

l quetx Ciutat Badalona participa un any més en el festival Terra de Mar que se celebra a Palamós entre els dies 17 i 19 de maig.

El Ciutat Badalona així com l’Associació Amics del Quetx Ciutat Badalona, participarà de les nombroses activitats programades en aquest festival per difondre el patrimoni marítim mediterrani, entre elles les visites a les embarcacions.

El festival Terra de Mar de Palamós aplega nombroses embarcacions de vela tradicional. Així doncs, el Ciutat Badalona coincidirà al port de Palamós amb embarcacions com el pailebot Santa Eulàlia, del Museu Marítim de Barcelona o la goleta Far Barcelona, del Consorci del Far.

Aquest any destaca la presència del bergantí-goleta Cervantes Saavedra, un dels vaixells escola més grans del Mediterrani, conegut també perquè durant tres temporades ha estat l’escenari del rodatge d’una sèrie televisiva titulada “El Barco”, i que s’emet per Antena 3.

El Cervantes Saavedra és un vaixell de 50 metres d’eslora construït l’any 1934 en una drassana sueca, amb la finalitat de ser una estació flotant de senyalitzacions marítimes, tasca que va desenvolupar fins a l’any 1970. Posteriorment es va convertir en veler d’esbarjo fins l’any 2007, quan el va adquirir la fundació Pro Real Acadèmia de la Mar i la Càtedra de la Mar Camilo José Cela per convertir-lo en buc escola i amb el port base a València. En l’apartat de vela clàssica cal remarcar la participació dels grans llaguts de la mediterrània: Sant Ramon, i El Rafael, que a banda de ser visitables oferiran la possibilitat al públic de poder-hi navegar, amb sortides de 45 minuts a mar. Enguany les sortides a la mar també es podran fer amb diverses embarcacions de pesca del port palamosí en la presentació de l’activitat de la Pescaturisme que realitzarà la Confraria de Pescadors de Palamós i el Museu de la Pesca.

El festival mariner també ha convidat al vaixell Guardamar Polimnia de la Direcció General de la Marina Mercant i dedicat a tasques de rescat; així com a una àmplia flota d’embarcacions de vela llatina.

A banda dels vaixells participants els visitants del festival tindran l’oportunitat de participar i visitar els tallers mariners, la mostra de productes del mar, realitzar el bateig de mar de vela lleugera, provar els jocs de models navegables amb radiocontrol, visitar el Museu de la Pesca, iniciar-se a la navegació amb caiac i amb el llagut de rem, participar en les demostracions de cuina marinera, en la animació infantil i jocs tradicionals o bé ballar en el concert amb Miquel del Roig, entre altres.


II Fira Nàutica i II Festival del Mar del port de Badalona

El quetx col·labora amb sortides a navegar dins del programa d’activitats de la II Fira Nàutica i II Festival del Mar. També el grup Cantaquetx ens va acompanyar amb el seu repertori de cançons tradicionals i populars marineres.

Podeu veure o descarregar el programa d’actes clicant damunt de la imatge.
Actuació del grup Cantaquetx 

Presentació del llibre «Rodamons de la Mar» a la Facultat de Nàutica de Barcelona  

El proper dijous 27 de març, a les 7 de la tarda la Facultat de Nàutica de Barcelona i en el seu edifici històric ens convida a presentar el llibre “Rodamons de la Mar” en el que sens dubte és un dels més professional ambients mariners del nostre país.

En aquesta ocasió no podrem comptar amb la Clare, però estic segur que en Marcel ens sabrà transmetre amb intensitat les aventures de la família Allcard a bord del que ara és el nostre estimat quetx Ciutat Badalona.

Us hi esperem.


El quetx reprèn l’activitat formativa després del període de manteniment  

Després d’unes setmanes fora de l’aigua per fer-li les tasques de manteniment anual, el quetx reinicia la seva activitat de formació de noves tripulacions. La 6a promoció de tripulants inicia la formació el dia 1 de març amb la 1a sessió de formació.

La nova promoció de tripulants rebran per correu electrònic les diferents convocatòries de formació, que com és habitual es desenvoluparan a bord del vaixell. També rebran els manuals que cal llegir per tal de completar la part teòrica de la formació.

Divendres dia 21 de febrer, 23 tripulants de la 5a promoció van ser graduats en un acte que va tenir lloc al local de l’AAqCB.


Tasques de manteniment de pintura i fusta en el quetx, que es troba fora de l’aigua (febrer 2014)
Imatge del quetx al varador de Marina Badalona